OPFORDRING: Støt de iranske kvinders kamp mod undertrykkelse og tvangstilsløring i Iran på kvindernes Internationale kampdag

Iranske kvinder har mere end nogensinde brug for omverdenens opbakning i deres modige kamp imod de kvindefjendske love og regler i Iran og imod tvangstilsløring af kvinder. En kamp som startede lige siden det iranske islamiske regime kom til magten for 39 år siden, men som i de sidste par måneder har fået en ny dimension. I de seneste måneder er der foregået en ny form for protest mod tvangstilsløring af kvinder i Iran, hvor kvinder tager deres tørklæder af og vifter med det på offentlige steder. De filmer eller tager billeder af deres aktion og offentliggøre det derefter på de sociale medier.

Kvinderne har fået deres inspiration fra en modig kvinde ved navn Vida Movahed, som lige før de seneste masseprotester i Iran startede i december sidste år, tog sit tørklæde af og stillede sig op på et el-skab på en af de mest travle gader i Teheran. Hun viftede i lang tid med sit tørklæde på en pind. Da hun var færdig med sin aktion blev hun arresteret med det samme (læs Amnestys rapport her: https://www.amnesty.org/en/documents/mde13/7783/2018/en/ ). Siden er hun blevet et forbillede for rigtig mange andre kvinder, som også gør det samme. Dette er en af de hidtil mest åbenbare måder at protestere mod loven om tvangstilsløring af kvinder. Kvinder med vidt forskellige baggrunde og fra vidt forskellige samfundslag har tilsluttet sig denne protest, selv om de risikerer at blive forfulgt og straffet. (se billederne af kvinder i aktion på denne facebookside:https://www.facebook.com/StealthyFreedom/ )

Tvangstilsløring af kvinder skulle være et symbol på det samfund, som det iranske islamiske regime ville opbygge efter sin magtovertagelse i 1979. Et samfund hvor kvinderne og resten af samfundet skulle bøje sig for de undertrykkende religiøse love og regler samt rette sig efter de diktatoriske magthavere. Men i modsætning til det som regimet ville opnå, er kampen i dag og protesterne mod tvangstilsløring blevet symbolet på en kamp mod det islamiske regime og dets undertrykkende og kvindefjendske love og regler.

Selv om regimet i Iran allerede har arresteret en del af de kvinder, som har gennemført deres tørklædeaktioner på offentlige steder, fortsætter protesterne dagligt i de forskellige byer.

 

Kvindernes kamp i Iran fortjener opmærksomhed og opbakning fra alle de frisindede og ligestilingsforkæmperne i hele verden.

I anledning af kvindernes internationale kampdag kan I / jeres organisation støtte de iranske kvinders kamp ved at bakke op om disse krav:

·  At fordømme arrestation af de kvinder og mænd, som sidder i fængsel i Iran pga. deres protester mod de diskriminerende love og regler - herunder deres protester mod tvangstilsløring af kvinder

· Kravet om afskaffelse af loven om tvangstilsløring af kvinder og piger i Iran

·  Fordømmelse af apartheidlignende forhold for kvinder i Iran

· At støtte op om kvindernes modige kamp imod diskrimination, undertrykkelse og tvangstilsløring i Iran

Man kan også støtte kvinderne ved at lave lignende aktioner på sine planlagte demonstrationer eller arrangementer her i Danmark. Mange lignende aktioner er på det seneste blevet foretaget internationalt i sympati med og til støtte for de iranske kvinders kamp.

 

Nahid Riazi